Tikgeluid

9 september 2021 Uit Door Semmelink

Veel mensen met hoorapparaten of een CI hebben last van het tikgeluid, dat schrijftolken noodgedwongen maken.

Hoorhulpmiddelen versterken de geluiden uit de omgeving en kunnen niet voor de gebruiker bepalen welk geluid wel versterkt moet worden en welk geluid juist liever niet. Het mooie van het menselijk oor is, dat wij ongewenste geluiden voor een deel weg kunnen filteren. Een tikkende klok kan bijvoorbeeld tijdens een gesprek voor de meeste mensen helemaal ‘verdwijnen’.

Schrijftolken werken vaak in situaties waarbij meerdere mensen aanwezig zijn met een gehoorbeperking. Al die mensen zijn verschillend en hun beperking ook. Voor de een kan een schrijftolk dé oplossing zijn, maar een ander kan daar juist extra last van hebben. Er zijn helaas te weinig schrijftolken om het toetsenbord, de Velotype, rendabel stiller te maken. Wij hebben daarom naar andere oplossingen gezocht. Een manier die nu steeds vaker gebruikt wordt, is een doos om de Velotype heen, die het geluid moet absorberen en in de richting van andere mensen zoveel mogelijk moet blokkeren.

Ook ik ben gaan knutselen. Een doos bekleed met noppenfolie beperkte het geluid nog niet genoeg naar mijn zin. Ik heb hem daarom ook nog bekleed met piepschuim. Aangezien piepschuim in het gebruik gemakkelijk afbrokkelt, heb ik het geheel nog overtrokken met een aantrekkelijk stofje.

Tadaa!